Zagrebačka banka započela je s poslovanjem još davne 1914. pod imenom Gradska štedionica. Godine 1946. preimenovana je u Gradsku štedionicu Zagreb, pod kojim imenom posluje do 60-ih godina. Tada postaje dio Komunalne banke Zagreb koja je uskoro preimenovana u Kreditnu banku i postala dijelom sustava Udruženja poslovnih banaka u Zagrebu.

Početkom 70-ih osnovana je Udružena banka Zagreb, među kojima je jedna od pet banaka-sastavnica i tadašnja Kreditna banka. Potkraj 70-ih osnivači Kreditne banke Zagreb i Jugobanke udružuju se u Zagrebačku banku. Zagrebačka banka 1989. postaje prva banka u bivšoj državi koja je organizirana kao suvremeno dioničko društvo.

Glavno sjedište je u prostorima zaštićenog spomenika kulture - zgrade Gradske štedionice - na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. U jednom dijelu zgrade je poslovnica koja pruža usluge obiteljskog, osobnog i poduzetničkog bankarstva, dok je u drugom dijelu smještena Uprava te pripadajući organizacijski odjeli. U zgradi trenutačno radi više od 150 zaposlenika.

Gradska štedionica je jedan od najpoznatijih simbola grada Zagreba. Djelo je Ignjata Fischera, čuvenog zagrebačkog arhitekta čija su djela značajno utjecala na oblikovanje užeg zagrebačkog središta i identiteta grada. Izgradnja je počela 1924. godine te je 1939. u potpunosti završena. U sklopu zgrade, uz prostor za poslovanje bili su stanovi za građanstvo te prostorije Gradske kavane i Gradskog podruma. Prostor namijenjen bankarskom poslovanju ima obilježja neoklasicizma i art decoa.

Već 1991. Zagrebačka banka je prva hrvatska banka koja primjenjuje Međunarodne računovodstvene standarde, a 1995. kao prva hrvatska banka osniva Upravu i Nadzorni odbor. Dionice Zagrebačke banke 1995. uvrštene su na Zagrebačku burzu, a već 1996. i na međunarodno tržište Londonske burze. Zagrebačka banka je i prva hrvatska banka koju su 1997. ocijenile tri inozemne agencije za rejting. Ugledni financijski časopisi Euromoney, Global Finace, Central European i Business Central Europe proglašavaju je najboljom domaćom bankom u 1997. Iste godine njezine su dionice proglašene najlikvidnijima na tržištu, dobiva i nagradu za najbolje odnose s javnošću te uvodi ESOP program, dajući mogućnost zaposlenicima da pod povoljnim uvjetima postanu dioničarima Banke.

Zagrebačka banka je prva banka u svijetu koja je izdala GDR-ove denominirane u eurima 1998. te je prva hrvatska banka koja je iste te godine osnovala specijaliziranu stambenu štedionicu. Više zlatnih i na kraju kristalnu kunu osvaja 2000., 2001. i 2002. godine. Banka dobiva nagrade i kao donator godine, najbolji partner poduzetnicima te za doprinos u zaštiti okoliša.

Od ožujka 2002. postaje dijelom Grupe UniCredit, jedne od najjačih financijskih grupacija u Europi, koja djeluje na ukupno 17 ključnih tržišta s više od 8.900 poslovnica i više od 25 milijuna klijenata. Zagrebačka je banka lider na domaćem tržištu i jedna od najuspješnijih članica grupacije UniCredit.

Poslovnica Gradska štedionica temeljito je preuređena 2014. godine, a otvaranjem novouređene poslovnice započela je brend kampanja kojom je obilježena 100. godišnjica poslovanja Zagrebačke banke. Gradska štedionica osnovana je daleke 1914., a od samog osnutka aktivno je sudjelovala u gospodarskom razvoju i uređenju Grada Zagreba. Zagrebačka banka je tu ulogu preuzela za cijelu Hrvatsku, stoga su u prvom dijelu kampanje predstavljeni neki od najvažnijih projekata koje je Banka poduprla.

Zagrebački električni tramvaj
Još davne 1916. godine financirali smo razvoj Zagrebačkog električnog tramvaja koji je s godinama postao važnim čimbenikom razvoja grada i nezamjenjivim dijelom njegova identiteta. Gotovo stoljeće poslije ponovo sudjelujemo u modernizaciji voznog parka, čime tvrtku pripremamo za sljedećih sto godina.

Zračna luka Zagreb
Već cijelo stoljeće naša je misija podupirati projekte korisne za cijelu zajednicu. Zato smo 1959. godine financirali izgradnju Zračne luke Zagreb, projekta važnog za razvoj gospodarstva i turizma cijele Hrvatske. Banka i danas sudjeluje u izgradnji potpuno nove zračne luke.

KD Vatroslava Lisinskog
Godine 1973. financirali smo izgradnju prvoga i najpoznatijeg koncertnog zdanja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog koja je dosad odgojila naraštaje glazbenika, a građanima već desetljećima pruža najbolje od svjetske glazbe, što potvrđuju i tri gostovanja svjetski poznate milanske Scale.

Istarski ipsilon
Banka je 1997. financirala izgradnju istarskog ipsilona koji je ubrzao razvoj Istre, a njezine ljepote svima učinio pristupačnijima.

Projekt Petrova trudionica
Ponosni smo što smo 2007. pokrenuli široku društvenu akciju koja je okupila cjelokupnu hrvatsku javnost. Kao rezultat akcije 2009. godine potpuno je obnovljen Odjel za patologiju trudnoće 2 Petrove bolnice, ujedno referentnog centra za cijelu Hrvatsku koji se brine za one najnježnije među nama.

Vjetroelektrana Pometeno brdo
Jedan je od iznimno vrijednih projekata za zajednicu je financiranje izgradnje vjetroelektrane Pometeno brdo 2011. godine, kao primjer ulaganja Banke u zelenu energiju i održivi razvoj Republike Hrvatske.

Zagrebačka banka je otvorila vremensku kapsulu  Vremenski trezor te pozvala sve građane da predaju neki predmet na besplatno čuvanje tijekom idućih 100 godina. Time je Banka omogućila pohranu uspomena odnosno dragocjenosti, fotografija ili predmeta za koje bi građani željeli da ostanu sačuvani, a koje će njihovi nasljednici moći preuzeti 2114. godine.

Postavke kolačića

Privole

Prilagođene postavke kolačića

U nastavku možete omogućiti ili onemogućiti korištenje pojedinih kategorija mrežnih kolačića, a svoj izbor možete naknadno promijeniti u bilo kojem trenutku. Ako niste sigurni, detaljne informacije o kolačićima koje koristimo na zaba.hr stranicama možete pronaći u našoj politici korištenja kolačića.

Tehnički kolačićiUvijek aktivni

Omogućuju pravilan i siguran rad web stranica.


Funkcionalni kolačići

Omogućuju poboljšanja u korištenju web stranica.


Marketinški kolačići

Omogućuju praćenje posjetitelja web stranica te prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i korisničkog iskustva.


Analitički kolačići

Bilježe statističke podatke koji omogućuju unaprjeđenje naših stranica i naš ponude.